Κατά την εβδομάδα 18-24 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην 9η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Code Week 2021) υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κλάδου Πληροφορικής Αϊβανούλη Φίλιππου και της εκπαιδευτικού της τάξης Σουκαλοπούλου Μαίρης.  

Στόχος ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν αρχικά δραστηριότητες εκτός υπολογιστικού περιβάλλοντος (unplugged activities). Τα παιδιά δουλεύοντας στις ενότητες Τιτίνα η κότα και Πεπόνι πεπόνι! του βιβλίου της Γλώσσας εξασκήθηκαν στην παροχή οδηγιών σχεδιάζοντας διαδρομές για τους ήρωες των μαθημάτων σε κατάλληλα διαμορφωμένα φύλλα εργασίας (φύλλο εργασίας 1 και 2). [ Επίσης, στα πλαίσια του κεφαλαίου 7 των Μαθηματικών εξασκήθηκαν στα αθροίσματα του 5 σχεδιάζοντας μια ολοκληρωμένη διαδρομή με βέλη οδηγιών (φύλλο εργασίας 3).

Οι δράσεις συνεχίστηκαν με κιναισθητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου. Στην αρχή τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και ανέλαβαν τους ρόλους του ρομπότ και του προγραμματιστή. Ο προγραμματιστής έπρεπε να δίνει προφορικές οδηγίες προκειμένου το ρομπότ να φτάσει σε έναν προκαθορισμένο στόχο (εικόνες…). Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και χρησιμοποίησαν καρτέλες οδηγιών προκειμένου να αποτυπώσουν μια προκαθορισμένη διαδρομή. Το ρομπότ κάθε ομάδας διάβαζε τη διαδρομή προκειμένου να φτάσει στον στόχο .

Α' τάξη - CodeWeek 2021

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των παιδιών στο εργαστήριο Πληροφορικής όπου πειραματίστηκαν με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού μέσα από παιχνίδια της πλατφόρμας code.org.

**Από τις Βιωματικές unplugged δραστηριότητες του Alessandro Bogliolo, στις online κατάλληλες δραστηριότητες του code.org, για την κατανόηση της Προγραμματιστικής Σκέψης, από τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 7ου ΔΣ Καστοριάς.

Α’ τάξη – Code Week (εβδομάδα Προγραμματισμού)
Ετικέτες: